Bijdrage aan Net Echt: De werkelijkheid van de toekomst

Juha van ‘t Zelfde schreef speciaal voor Net Echt een blog over de net echte werkelijkheid van de toekomst.

Mijn eerste gedachte bij de uitnodiging om iets te schrijven voor ‘Net echt’ was hoe nieuwe technologie mijn dagelijks handelen op een achteloze manier heeft veranderd, zonder dat ik er bij stil sta hoe kunstmatig dit in feite is en het als vanzelfsprekend ervaar.

Zoals bijvoorbeeld Foursquare, een sociale, interactieve atlas op mijn iPhone, die mijn beleving van mijn directe omgeving beïnvloedt. Foursquare is een mobiele dienst waarmee je incheckt in je favoriete restaurants en boekwinkels, tips achterlaat voor anderen en je vrienden uitnodigt (of uitdaagt) bepaalde plekken te bezoeken en gerechten te proeven. Door Foursquare nu ruim een jaar te gebruiken ben ik me op een speelse manier bewuster geworden van hoe ik de stad doorkruis en wie van mijn vrienden waar uithangen. Maar ook ontdek ik nieuwe plekken, tijdelijke evenementen en lokale specialiteiten door de tips en to-do’s die vrienden en vreemden achterlaten.

Een andere voorbeeld van hoe nieuwe technologie mijn werkelijkheid heeft verruimd is Runkeeper. Runkeeper is een andere iPhonedienst, die bijhoudt waar en hoe hard je hebt gerend, en die tijdens het rennen in realtime statistieken over je prestaties toont. Door te meten hoe ik loop ben ik van de ene op de andere dag een fanatiek hardloper geworden, en daag ik mezelf steeds meer uit mijn grenzen te verleggen en nieuwe routes te ontdekken in de stad.

Bij het zoeken naar beeldmateriaal over deze diensten, kwam ik bovenstaande foto in mijn computer tegen. Ik zag hem in de International Herald Tribune in augustus. Op de foto staan twee voetballers bij de cornervlag in een groot, volgepakt stadion. Mijn eerste reactie was: ‘FIFA’ (niet de voetbalbond, maar de game). Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een echte voetbalwedstrijd, en is het niet – zoals mijn intuïtie aangaf – een still uit een nieuwe voetbalgame van Electronic Arts.

Ik lees altijd met plezier de stukken van Volkskrantjournalist Hans Aarsman over hoe nieuwsfotografie in scene gezet is, en zo haar best doet op schilderijen te lijken. Maar dit was voor mij de eerste keer dat een foto me aan een game deed denken.
Het zal vast niet de laatste keer zijn, en het zal zich vermoedelijk ook niet beperken tot de fotografie. Nu nieuwe diensten als Foursquare, Runkeeper en talloze andere ons handelen in data vastleggen, en onze progressie in het leven kunnen meten, zullen onze levens steeds meer aspecten overnemen die we voorheen alleen kenden uit games.

De werkelijkheid van de toekomst? Net echt.

Eind negentiende eeuw ontpopte het naturalisme zich tot een razend populaire kunststroming. De zo realistisch mogelijke weergave van het echte leven die naturalistische werken typeert, sprak een breed publiek aan. Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, EYE Film Instituut Nederland en het Van Gogh Museum hebben de krachten gebundeld om het naturalisme onder de aandacht te brengen. Van 8 oktober 2010 tot en met 16 januari 2011 werken de drie musea samen in het platform Net Echt, dat in het leven is geroepen om de diverse facetten van het naturalisme te belichten.